Standpunten

Standpunten

Groen, water en duurzaamheid

GroenLinks kiest voor groen. Dak- en geveltuinen zorgen voor een prettige groene stad. Groen en parken zijn belangrijk voor mensen. Om in te wonen, werken, fietsen, wandelen, spelen, sporten en ontmoeten. Klimaatverandering, grondstof- en energieschaarste bedreigen onze toekomst en die van onze kinderen. GroenLinks wil een omschakeling naar een duurzame samenleving. Amsterdam moet en kan daarin het voortouw nemen.

Parken, pleinen en straten

GroenLinks staat voor straten, pleinen en parken, waar Amsterdammers elkaar kunnen ontmoeten, kinderen kunnen spelen en waar veel ruimte is voor groen. Juist in een dichtbebouwd stadsdeel met veel kleine woningen zonder tuin, zijn de straten, pleinen en parken onze gedeelde huiskamer. Daarom vindt GroenLinks Amsterdam Centrum: de straat is voor bewoners en niet voor stilstaand blik.

Fietsers, voetgangers en verkeer

De Amsterdamse binnenstad is nooit gebouwd om zoveel geparkeerde en rijdende auto’s aan te kunnen. Veel fietspaden zijn niet berekend op de hoeveelheid fietsers én snorscooters die ervan gebruik maken. En voetgangers moeten zich op te smalle stoepen langs geparkeerde fietsen en scooters weten te manoeuvreren. Daarom wil GroenLinks ruimte voor de voetganger en voorrang voor de fiets.

De bruisende binnenstad

In de binnenstad van Amsterdam woon je niet alleen, daar werk en ontspan je, daar lééf je. GroenLinks wil dat de binnenstad zijn onweerstaanbare aantrekkingskracht van werelddorp behoudt en versterkt. Lef en ondernemingslust, tolerantie en nieuwsgierigheid zijn daarbij de trefwoorden. Als het aan GroenLinks ligt blijft de binnenstad een broedplaats van nationale en internationale creativiteit en ondernemerschap. Kleine en groene initiatieven worden worden gestimuleerd. En daar kun je van genieten: in parken, op terrassen, in culturele instellingen en in het nachtleven.