GroenLinks Amsterdam organiseert van 8 november t/m 20 november een bijzondere expositie in Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). Ruimte Durven Delen gaat over de scherpe keuzes die nodig zijn om Amsterdam aantrekkelijk, bereikbaar en economisch vitaal te houden.

Tijdens de officiële opening op vrijdag 11 november presenteert GroenLinks een nieuwe notitie over Ruimte Durven Delen onder het motto Moderne Mobiliteit in een Monumentale Metropool. Rijksbouwmeester Ton Venhoeven neemt de GroenLinksnota in ontvangst en geeft zijn eerste reactie. Aansluitend zullen drie gerenommeerde sprekers in een symposium vanuit verschillende invalshoeken de materie onder de loep nemen.

De expositie Ruimte Durven Delen is te zien van 8 t/m 20 november in Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). De officiële opening is op vrijdag 11 november, aanvang 16.00 uur Het debat is zondagmiddag 20 november 15.00 – 17.00 uur.

Amsterdam werkt als een magneet op mensen. Het zindert van de economische en culturele initiatieven, steeds meer horeca en kleinschalige bedrijvigheid opent haar deuren binnen het gebied de ring A10, en gezinnen met kinderen vestigen zich in toenemende mate in de grote stad. In het hele gebied binnen de ringweg A10 groeit en bloeit een fantastisch binnenstedelijk woon- en werkgebied.

Aantrekkelijke steden hebben de toekomst, maar die aantrekkelijkheid betekent tegelijkertijd ook een aanslag op de beperkte openbare ruimte. Wil Amsterdam haar aantrekkingskracht behouden, dan zijn stevige ingrepen nodig om de openbare ruimte te verbeteren en het verkeer en vervoer voor de toekomst te accomoderen. De beperkte ruimte binnen moeten we eerlijk durven delen. Een probleem dat vraagt om slimme oplossingen.

De expositie toont aan hoe de openbare ruimte van Amsterdam door slimme ingrepen in de fysieke infrastructuur een ware metamorfose kan ondergaan. Door scherpe keuzes die voorsorteren op de toekomst. Aan de hand van een serie beelden (artist impressions) wordt met concrete voorbeelden duidelijk hoe de kwaliteit en leefbaarheid van de stad kan verbeteren, terwijl door een vernuftig kernnet de autobereikbaarheid niet in het geding komt. Straten waar voetgangers en fietsers in de knel zitten worden getransformeerd tot een hoogwaardige en veilige verblijfsomgeving met ruimte voor flaneren, terrassen, meer groen en speelruimte voor kinderen.

Luca Bertolini, hoogleraar Ruimtelijke Mobiliteit aan de afdeling Geografie en Planologie van Universiteit van Amsterdamde Universiteit van Amsterdam, schets een kader over (multi) mobiliteit in moderne steden. Christiaan Kwantes, werkzaam bij Goudappel Coffeng, zoemt daarna in op de verkeers- en vervoersopgave voor Amsterdam en de regio. Tot slot toont architect Maike van Stiphout het perspectief op een hoogwaardige openbare ruimte aan de hand van een specifieke locatie. Van Stiphout werkt met haar bureau DS landschapsarchitecten al ruim vijftien jaar aan een breed scala aan opgaven in de landschapsarchitectuur.

Op zondagmiddag 20 november wordt de expositie in Arcam afgesloten met een debat dat wordt ingeleid door architect Rudy Uytenhaak. Met Mark van der Horst, voorzitter van het MKB Amsterdam, Jupijn Haffmans van het Milieucentrum Amsterdam en GroenLinks gemeenteraadslid Fjodor Molenaar.