Dankzij een voorstel van GroenLinks Amsterdam Centrum wordt het voortaan in veel gevallen mogelijk om ook van een schuin dak een groen dak te maken. Voorheen was dit verboden, omdat dit “het daklandschap zou aantasten”. GroenLinks vindt de vele voordelen van een groen dak belangrijk genoeg om de regels hiertoe te verruimen.

In het verleden heeft ook Amsterdam Anders/de Groenen al meerdere malen aandacht gevraagd om de vele daken, die er in de stad ongebruikt bijliggen, om te toveren in stadsgroen. Een groen dak is namelijk goed voor het klimaat. Planten kunnen helpen de lucht in de stad schoner en dus gezonder te maken, doordat ze fijnstof uit de lucht filteren. Daarbij isoleert een groen dak; ’s zomers houdt het de warmte van buiten tegen, ’s winters houdt het de warmte van binnen vast, waardoor verwarming en airco minder gebruikt hoeven te worden. Bovendien, ook niet onbelangrijk in een dichtbevolkte binnenstad, dempt een groen dak lawaai van buiten. Ook draagt een groen dak bij aan waterberging en –regulering;  groene daken vormen een waterbuffer. De planten nemen regenwater op. Zo wordt overbelasting van het riool, een toenemend probleem door klimaatverandering, voorkomen. Tot slot is uit een recent proefschrift van de universiteit Utecht gebleken dat mensen gelukkiger worden van groen om zich heen.

Woordvoerder Fred Kramer reageerde verheugd dat het amendement is aangenomen; “Iedereen die in groene daken investeert, profiteert. Burgers besparen op hun energierekening, steden worden mooier, krijgen schonere lucht en minder problemen met water, en het rijk en de stad halen eerder hun klimaatdoelen. Bovendien is het zeer wel denkbaar dat groene daken en zonnepanelen op den duur niet meer worden ervaren als zaken die de gevels en/of het daklandschap aantasten. Maar belangrijker nog: hoeveel mensen ondervinden in het dagelijks leven daar nu werkelijk hinder van?” aldus een tevreden Kramer.

Naast minder regels voor extensieve groene daken worden dankzij het amendement van GroenLinks ook de regels verruimd voor het aanleggen van windmolens en –turbines op de platte en schuine daken in het Centrum.

Tevens is besloten om verdere verruimingen van de regelgeving te overwegen nadat meer ten principale is gediscussieerd over de verhouding tussen doelen van milieu- en welstandsbeleid.

Het amendement werd mede ondertekend door de PvdA, VVD en fractie Lahaise en werd unaniem aangenomen.