Naar aanleiding van berichten in de media heeft GroenLinks schriftelijke vragen gesteld over de mogelijke schade aan monumentale panden langs de Herengracht.

Volgens het AT5 Nieuws van 18 september jl. blijkt er aanzienlijke schade aan monumentale panden langs de Herengracht en omgeving te zijn ontstaan bij de recente vernieuwing van de weg en kademuren. Blijkens het tv-item lijkt het heien dan wel stansen verstrekkende gevolgen gehad te hebben voor de monumentale panden langs de gracht.

Diverse grachtenpanden, waaronder percelen die onlangs werden gerestaureerd, zouden tijdens de werkzaamheden voorover zijn gaan hellen, muren zouden zijn gescheurd en voorgevels verzakt. Volgens de bewoners zou dat een gevolg zijn van de gebruikte werkmethode, zo verklaarden zij voor het AT5 Nieuws. In het betreffende deel van de Herengracht zijn bij de werkzaamheden palen in de grond geheid, in plaats van gebruik te maken van alternatieve methoden die minder trillingen veroorzaken

GroenLinks maakt zich zorgen over de mogelijke aansprakelijkheid van het stadsdeel voor de ontstane schade. De kans bestaat dat het stadsdeel zal worden aangesproken voor kosten van herstel van de panden. In het nieuwsitem werd de indruk gewekt dat het inmiddels al zo ver is. Ook wil de fractie van het Dagelijks Bestuur weten of de toepassing van de gebruikte heimethode wel verantwoord was, en of de ontstane schade niet voorkomen had kunnen worden door beter vooronderzoek.

Opmerkelijk vindt GroenLinks bovendien dat over deze zaak niets gemeld is in de vergaderingen van de commissie IOR van afgelopen weken.

Dingeman Coumou heeft gezien het voorgaande de volgende vragen gesteld aan het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum.

1. Is het juist dat het stadsdeel is aangesproken door eigenaren van panden langs het gedeelte van de Herengracht waar vernieuwingswerkzaamheden worden uitgevoerd van de weg en kademuren? Zo ja welke panden betreft het precies

2. Welke maatregelen treft het stadsdeel om in geval van werkzaamheden in de openbare ruimte te voorkomen dat panden dreigen te verzakken of scheuren in de muren krijgen? Wat is er op deze locatie gedaan om schade te voorkomen?

3. Is het DB bekend met methoden waarbij palen de grond in worden gedreven zonder schokken te veroorzaken, zoals het gebruik van schroefpalen of pulsen? Waarom is hier niet van die methoden gebruik gemaakt.

4. Is het DB in overleg getreden met de getroffen pandeigenaren en wat is er uit dat overleg gekomen? Is het DB bereid een onafhankelijk onderzoek te gelasten naar de (mogelijke) oorzaken van de geconstateerde verzakkingen?

5. Loopt de uitvoering van de werkzaamheden aan de Herengracht inmiddels vertraging op, en zo ja om hoeveel vertraging gaat het? Welke financiële gevolgen heeft dit.

6. Waarom heeft het DB niets van dit voorval gemeld in de commissie IOR en Monumenten, waartoe de afgelopen weken twee maal de gelegenheid was?