GroenLinks wil schoolkinderen actief betrekken bij plannen die hen aangaan. Veiligheid op en rond het schoolplein, groene speelstroken, genoeg ruimte, sportmogelijkheden en een prettig en veilig leefklimaat zijn onderwerpen die schoolgaande kinderen direct betreffen. Vaak blijken kinderen eenvoudige maar doeltreffende oplossingen aan te dragen voor problemen waar ze tegen aan lopen. GroenLinks wil de potentie benutten door het dagelijks bestuur op te roepen nieuwe vormen van communicatie te ontwikkelen voor schoolgaande kinderen. Niet alleen schoolbezoeken, gastlessen of een wekelijks spreekuur zijn goede initiatieven, ook het uitvoeren van een kindergemeenteraad behoort tot de mogelijkheden.
Bijkomend voordeel van het betrekken van kinderen bij hun dagelijkse leefwereld is dat deze meer verantwoordelijkheid zullen durven nemen voor hun eigen leefomgeving. Ook de ouders worden bereikt, doordat kinderen thuis praten over dingen die hen aangaan.
Volgens GroenLinks is het belangrijk om ook kinderen in de basisschoolleeftijd actief te betrekken bij de lokale politiek. Het vergroten van de verantwoordelijkheid voor de eigen omgeving maar ook het in aanraking komen met democratische principes, onderhandelen, discussiëren, meningen uitwisselen en individuele meningsvorming kan door relatief eenvoudige maatregelen worden versterkt. De lokale politiek, waarbij ook uitdrukkelijk raadsleden wordt gevraagd met kinderen in gesprek te gaan, zou een voortrekkersrol kunnen spelen in het opvoeden van de volgende generaties in de Nederlandse democratische principes.
Een van de mogelijkheden is de kindergemeenteraad, een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek. Tijdens een middag en avond worden kinderen van de laatste groepen van het basisonderwijs uitgenodigd op het stadhuis. Daar gaan ze in gesprek met ambtenaren en politici, over een onderwerp uit de directe leefomgeving waarover ze op school met een lespakket aandacht aan hebben besteed. In een speciale raadvergadering besluiten de kinderen vervolgens welk concreet plan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Meer informatie over de kindergemeenteraad is op te vragen bij het instituut voor Puliek en Politiek (IPP).