De fracties van GroenLinks, Amsterdam Anders/De Groenen, Mokum Mobiel ’99, CDA, Van der Hoog en raadslid Schimmelpennink (PvdA) in stadsdeel Centrum vragen Burgemeester en Wethouders om vernietiging van het raadsbesluit van 16 december dat zeventien vastgestelde begrotingswijzigingen weer ongedaan maakt. Het na drie weken weer terugdraaien van door de deelraad genomen besluiten achten de verzoekers niet democratisch. De fracties kregen het voorstel van de coalitie slechts enkele uren voor aanvang van de vergadering onder ogen. Zij dringen daarom aan op vernietiging door de gemeenteraad.
Tijdens de raadsvergadering van november werd de begroting 2005 op ruim twintig punten en ter waarde van 5 ton aangepast. Veel van de aangenomen voorstellen kwamen uit de Nota ‘Hoe het ook kan in 2005’ van oppositiepartij GroenLinks. Na de vergadering bleek dat het Dagelijks Bestuur weigerde uitvoering te geven aan de wijzigingen. Daarop besloten de coalitiepartijen VVD, PvdA en D66 de wijzigingen weer terug te draaien. De weigering om een aangenomen begroting uit te voeren is een staatsrechterlijk unicum: geen bestuur kan besluiten van de volksvertegenwoordiging zomaar terzijde schuiven.
Fractievoorzitter Fjodor Molenaar van GroenLinks: “Een besluit is een besluit. Nadat het debat is gesloten en de stemmen geteld, dient men zijn wonden te likken. Als voorstellen onaanvaardbaar zijn, hoort de coalitie dat van tevoren te melden. Nu heeft men genomen besluiten achteraf teruggedraaid. Daarbij zijn alle procedures met voeten getreden. Er was absoluut onvoldoende tijd om de voorstellen inhoudelijk te bestuderen. De coalitie heeft haar wijzigingen gewoon door de raad geduwd. Weinig democratisch. Daarom is de oppositie tijdens die vergadering ook opgestapt.“
In november trok de deelraad meer geld uit voor additioneel buurtbeheer, voor welzijn en cultuur, voor interactief beleid, voor maatwerk rond de horeca, voor voetgangersvriendelijke maatregelen in de binnenstad, voor de aanleg van een fietsroute langs de Dijksgracht en de autovrije zondag, voor het behoud van ID-banen en voor extra afvalbakken op drukke plekken in de binnenstad. Molenaar: “Alle voorstellen waren financieel onderbouwd. Er was dan ook geen enkele reden de zaken in december al weer terug te draaien.”
Iedere burger kan een verzoek tot vernietiging van een raadsbesluit indienen. Voor de stadsdelen kan dit nu nog bij de centrale stad. Na voltooiing van de dualisering worden de stadsdelen een zelfstandig bestuursorgaan, en dienen besluiten via de Commissaris van de Koningin bij de minister van Binnenlandse Zaken voor vernietiging te worden voorgedragen.