GroenLinksdeelraadslid Marie-Anne van Reijen gaat op 28 september naar de Gaypride in Belgrado die, zoals het er nu voorstaat, door zal gaan dit jaar. Samen met onder meer GroenLinks Europarlementariër Marije Cornelissen en GroenLinkser Rocco Piers reist Van Reijen af naar Belgrado. Met dit bezoek willen zij de homo-emancipatie in Servië ondersteunen.

De Gaypride in Belgrado is al een peer keer niet doorgegaan. In voorgaande jaren probeerden o.a. neo-nazi’s de Gaypride te verstoren. De GroenLinksers hopen van harte dat de Pride dit jaar wel plaatsvindt en dat zij daar kunnen praten over homoseksualiteit in de samenleving: "Op plekken waar homo-rechten nog niet zo bespreekbaar zijn, is het  belangrijk om de politieke discussie te voeren."

Cornelissen schreef gisteren in een opiniestuk in het Parool onder meer dat verstoring van de Pride verstrekkende gevolgen kan hebben. “Als de Pride veilig kan verlopen betekent het dat de regering goed op weg is de rechtstaat te verbeteren. Als de Pride weer verboden wordt, is er blijkbaar nog veel werk aan de winkel. Het belang van de Belgrado Pride is daarmee vele malen groter dan homorechten alleen. Want een goed werkende rechtstaat is in het belang van alle mensen in Servië.”

Op deze website verschijnt na het weekend een verslag van de gebeurtenissen in Belgrado.

Lees ook op het opiniestuk van Cornelissen op de website van Trouw.nl Succesvolle Gay Pride is graadmeter voor rechtstaat.

Lees meer op de site van Roze Links en volg Marije Cornelissen,  Rocco Piers en Marie-Anne van Reijen op Twitter