De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA in Amsterdam Centrum zullen donderdag 31 mei bij de behandeling van het Bestemmingsplan Water voorstellen om de op- en afstapvoorziening bij de Noordermarkt te schrappen. De drie partijen spannen zich in om de oorspronkelijke doelstellingen van de ‘Visie op het Water’, waaronder een verbetering van het zicht op en meer contact met het water, te verwezenlijken. Tegelijkertijd vinden PvdA, D66 en GroenLinks het nu onbespreekbaar om aan de Noordermarkt een op- en afstapvoorziening te creëren. Dat er geen overlast zal ontstaan kan niet worden gegarandeerd. De op- en afstapvoorziening zou in de huidige situatie bovendien vooral ten goede komen aan het huidige, vervuilende, aanbod vanuit de rondvaartbranche. De coalitiepartijen zullen daarom voorstellen doen om de op- en afstapvoorziening aan de Noordermarkt te schrappen uit het Bestemmingsplan Water. Ook kan er voor dit doel geen sprake zijn van gedwongen verplaatsingen van woonboten.

Thijs Kleinpaste (D66): “D66 is blij dat de ‘’Visie op het Water’’ brede steun blijft genieten: het gaat om het herstel van de relatie tussen wal en water, die op veel plekken stevig verstoord is. Tegelijk blijkt dat de oorspronkelijke intenties van die visie ten dele door de realiteit zijn ingehaald, en dat de huidige regels en voorwaarden niet voldoen om overlast te voorkomen. Pas als aan een aantal duidelijke voorwaarden is voldaan willen wij verder praten over de vraag of er misschien een op- en afstapvoorziening komt bij de Noordermarkt. De gezamenlijke voorstellen van de coalitie komen tegemoet aan de inbreng van de duizenden binnenstadbewoners die zich zorgen maken om hun leefomgeving.’'

Aan het herstellen van de relatie tussen wal en water door het creëren van zichtlocaties blijven de coalitiepartijen graag werken, maar wel op voorwaarde dat woonboten vrijwillig worden verplaatst. Ook het mogelijk maken van verschillende soorten vervoer over het water blijft staan als ambitie, maar pas als het mogelijk is om doelgerichter beleid te ontwikkelen. In bestemmingsplannen mogen alleen ruimtelijke eisen worden vastgelegd. Het bestemmingsplan biedt dan ook geen mogelijkheid om regels op te nemen over de toegestane hoeveelheid uitstoot van boten die aan een op- afstap voorziening mogen aanleggen, of het soort vervoerder waarvoor die voorziening bedoeld is. Ook overlast is niet te bestrijden via het bestemmingsplan. Dit vereist aanpassing van de centraal stedelijke ‘Verordening op het Binnenwater’.

Rogier Noyon (PvdA): “de PvdA vindt het niet acceptabel om nu een steiger neer te leggen op de Noordermarkt, terwijl de weerstand vanuit de buurt aantoonbaar groot is. Er wordt veel overlast verwacht, en de handhaving is nu al veel te beperkt om overlast op het water te bestrijden, laat staan te voorkomen. De drukte op het water, en in de binnenstad in het algemeen, is de laatste jaren veel groter geworden, waardoor de ideeën van een paar jaar geleden nu niet zonder meer uitgevoerd kunnen worden.”

GroenLinks, PvdA en D66 werken aan een gezamenlijk voorstel om duidelijke voorwaarden en mogelijkheden te scheppen waaronder toekomstige voorzieningen bespreekbaar zijn.

André van Oostveen (GroenLinks): “Zichtlijnen en ruimte op het water blijven we belangrijk vinden! Maar de op- en afstapvoorzieningen zijn wat ons betreft altijd bedoeld geweest voor kleinschalig, duurzaam goederen- en openbaar vervoer, en niet voor vervuilende toeristenboten. Daar zullen we toekomstige voorstellen aan toetsen. Ook draagvlak in de buurt is daarin voor ons een factor. Laten we niet vergeten dat er in de loop der jaren al genoeg openbare A-locaties aan het water de facto zijn geprivatiseerd door de rondvaart.”

Partijen zijn nog bezig met het vergaren van informatie om te zien of een en ander ook voor het Amstelveld geldt.