Op donderdag 10 november wordt in het politiek café van GroenLinks gesproken over de noodzaak, het nut en de toekomst van het stadsdeelstelsel. Hoe denkt GroenLinks erover?
In het concept verkiezingsprogramma van GroenLinks Amsterdam zijn twee programmapunten over de stadsdelen opgenomen:
- De 'centrale stad' geeft zoveel als mogelijk gelden door aan de stadsdelen, die deze budgetten binnen het doel waarvoor de centrale stad ze bestemd heeft naar eigen inzicht kunnen besteden.
- GroenLinks moedigt het samenwerken van stadsdelen aan, fuseren kan alleen als de betreffende stadsdeelraden dit zelf willen.
Maar met al die besturen en raden en diensten is de stad één grote bestuurlijke spaghetti van overleggen geworden. En dan die táál, onbegrijpelijk voor gewone mensen! Niemand snapt waarom er zoveel gepraat moet worden. Vooral omdat het vaak toch nog fout gaat: bussen rijden niet, straten liggen weken open, het duurt maanden om een vergunning te krijgen en problemen als hondenpoep, studentenhuisvesting en armoede worden maar niet opgelost.
Je weet als inwoner niet waar je aan toe bent, bij het volgende stadsdeel houdt het fietspad op, mag je ineens je vuilnis niet aan de straat zetten, maar krijg je wel allerlei kortingen als je van een uitkering moet leven.
Onlangs is een rapport verschenen met als centrale vraag of het Amsterdamse stelsel van stadsdelen en diensten uiteindelijk ten goede komt aan de Amsterdammer. Over deze vraag gaat het politieke café donderdag 10 november. Waarbij je je eigen ideale indeling van de stad kunt maken.
Sprekers (voorlopig):
Jeanine van Pinxteren, voorzitter (gemeenteraadslid, "ik vind het stelsel van stadsdelen eigenlijk heel goed")
Saranna Maureau (stadsdeelvoorzitter Oud-West, "met meer samenwerking kunnen we meer voor de burger doen")
Fjodor Molenaar (fractievoorzitter stadsdeel centrum, "De eenmalige pijn en kosten van een samenvoeging wegen niet op tegen de voordelen op termijn")
Frank van Erkel (stadsdeelsecretaris Geuzenveld, "De bevoegdheidsverdeling zou eens goed onder de loep genomen moeten worden")