Het eerste Stadsdeelnieuws “nieuwe stijl” is uit. Alle zaken die te maken hebben met aangevraagde vergunningen, termijnen en ter inzageleggingen (de ‘’Bekendmakingen’’), staan nu niet meer in het Stadsdeelnieuws, maar zijn slechts digitaal beschikbaar. Terwijl dit juist de zaken zijn die van grote invloed kunnen zijn op het dagelijks leven van inwoners. Voor nieuwjaarswensen door Raadsfracties is wel volop ruimte. Mede met het oog op de uitgebreide discussies hierover bij de begroting hebben GroenLinks en de SP vragen over deze keuze.

1)      Is het dagelijks bestuur het met GroenLinks en de SP eens dat juist de ‘’Bekendmakingen’’ van alle informatie die het Stadsdeel aan haar burgers verstrekt, voor burgers van het grootste belang kunnen zijn, mede met het oog op het verstrijken van bezwaartermijnen en potentieel ingrijpende veranderingen in de directe leefomgeving van burgers?

2)      Is het dagelijks bestuur het met GroenLinks en de SP eens dat het uitsluitend digitaal aanbieden van de ‘’Bekendmakingen’’ tot gevolg heeft dat deze minder toegankelijk worden voor bijvoorbeeld ouderen of burgers zonder computer? Acht zij dit wenselijk?

3)      Vind het dagelijks bestuur dat van ouderen verwacht mag worden dat zij zich op hoge leeftijd nog het internet eigen maken, uitsluitend om ‘’Bekendmakingen’’ te lezen?

4)      Is het dagelijks bestuur het eens met GroenLinks en de SP van deze keuze per ongeluk wel eens een discriminerende werking uit  zou kunnen gaan, waarbij niet alle informatie voor iedereen even hoog- of laagdrempelig is?

5)      Is het dagelijks bestuur het met GroenLinks en de SP eens dat het wenselijker is om nieuwjaarswensen van raadsfracties en zaken van dien aard te digitaliseren, dan om de “Bekendmakingen” te digitaliseren?

6)      Kan het dagelijks bestuur zich herinneren dat over het belang van de informatie voorzieningen uitgebreid is gesproken in de raad, eerst bij de voorjaarsnota (niet geheel wegbezuinigen), toen bij de eerste commissiebrede raad (denk niet te makkelijk over digitalisering, vooral met het oog op ouderen) en tweede commissiebrede raad (zoek het in cosmetische keuzes, wellicht kan het krantje zwart wit worden afgedrukt), culminerend in een SP motie die is aangenomen? Kan het dagelijks bestuur toelichten of de overweging van de raad(sfracties) mee zijn genomen in het maken van deze keuze, en zo ja, op welke wijze?

7)      Vind het dagelijks bestuur dat aan de SP motie op deze wijze voldoende invulling is gegeven?

8)      Vind het dagelijks bestuur deze keuze in lijn met de ambitie in het PAK 2010-2014 om burgers beter te betrekken bij besluitvorming?

9)      Zou het zwart wit afdrukken van de krant of het verkleinen van de ruimte voor andere zaken het terugplaatsen van de ‘’Bekendmakingen’’ mogelijk kunnen maken?

10)   Is het dagelijks bestuur bereid en in staat om de  ‘’Bekendmakingen’’ weer af te drukken in het Stadsdeelnieuws. Zo nee, waarom niet?  Zo ja, op welke termijn kan zij dit realizeren?

11)   Zijn hieraan meerkosten verbonden? Zo ja, welke?