GroenLinks heeft er met succes voor gepleit dat het verhuren van woonruimte voor kort verblijf aan (buitenlandse) werknemers mag worden toegestaan vanaf een maand en niet vanaf een week zoals de centrale stad dat wil. Hiermee wil de fractie voorkomen dat woningen als hotel gaan functioneren.

De fractie wil verder dat het percentage woningen dat aan de reguliere woningmarkt mag worden onttrokken, beperkt blijft tot 5% van de duurdere woningen. Hiermee wil het stadsdeel voorkomen dat deze onttrokken woningen als hotelaccomodatie gaan functioneren. Met een brief aan de centrale stad probeert het stadsdeel Centrum invloed uit te oefenen op het Amsterdamse short stay beleid. De druk op de woningmarkt is groot en reguliere huishoudens mogen hiervan volgens GroenLinks niet de dupe worden.

De raad gaat onder de voorwaarden van de motie akkoord met het voorstel van de Centrale Stad om het mogelijk te maken dat mensen die kort in de stad komen werken gebruik kunnen maken van een huurwoning in het ‘geliberaliseerde segment’ (huur boven ca. € 620). De Centrale Stad wil echter dat in het Centrum 15% van deze woningen aan dit geliberaliseerde deel van de woningvoorraad wordt onttrokken. Stadsdeel Centrum wil dat percentage beperken tot 5%, gelijk aan de omringende stadsdelen.

De Centrale Stad wil kort wonen toestaan vanaf een week, het stadsdeel vanaf een maand. De woningen zijn immers bestemd voor het tijdelijk onderbrengen van aan de stad verbonden werkers en niet voor toeristen. Daar zijn hotels voor, die overigens ook behoorlijk worden uitgebreid.

Werkers uit de culturele en creatieve sector moeten zich tijdelijk in het Amsterdamse kunnen vestigen, maar de reguliere woningvoorraad moet zoveel mogelijk worden ontzien. Daarom heeft de raad bepleit dat langdurig leegstaande kantoorpanden en bedrijven beter worden benut voor de ‘short stay’. GroenLinks en PvdA willen dat het stadsdeel en de CS daar een extra impuls aan geven.