GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur over het spuiten van gif op planten in opdracht van het stadsdeel. Op enkele plekken in het centrum zijn geveltuinen behandeld met een onkruidverdelgingsmiddel.
De fractie ontving afgelopen weken een aantal klachten van bewoners over het spuiten van gif op planten in opdracht van stadsdeel Centrum. Op de oostelijke eilanden, in de grachtengordel en de Gouden Reaal zijn bij bewoners voor de deur aangelegde en onderhouden geveltuintjes behandeld met een onkruidverdelgingsmiddel.
Het Dagelijks Bestuur heeft in oktober 2007 besloten tot "beperkte toepassing bestrijdingsmiddelen bij de onkruidbestrijding op verharding in de binnenstad volgens de DOB-methode. Naast de bestaande handmatige en mechanische reiniging is bepaald dat ook beperkt onkruidbestrijdingsmiddelen mogen worden ingezet op moeilijk bereikbare plaatsen.
Het gebruik van herbiciden op verhardingen (straten, trottoirs ed.) vormt de grootste niet-landbouw toepassing in Nederland. Elk jaar wordt voor onkruidbestrijding op verhardingen circa 207.000 kg actieve stof verbruikt. Daarvan verbruiken gemeenten en andere overheidsorganisaties jaarlijks circa 25.000 kg.
Onderstaande leden van de GroenLinksfractie Centrum hebben de volgende vragen aan het Dagelijks Bestuur over de toepassing van de DOB-methode:
1. Waarom heeft het Dagelijks Bestuur besloten de DOB-methode toe te passen, gezien de milieuvriendelijke alternatieven die voorhanden zijn, zoals behandeling met zout/heet water, wegbranden en/of wegsnijden? Waar mag de DOB-methode worden toegepast, m.a.w. wat zijn de beoogde moeilijk bereikbare locaties in Centrum en is dat ergens vastgelegd?
2. Is de methode ook bedoeld voor toepassing op door bewoners aangelegde en onderhouden (gevel)tuinen, en zo ja in welke gevallen is dat toegestaan? Als de behandeling met de DOB-methode van geveltuintjes niet is toegestaan, wat kan het bestuur dan doen om herhaling van dergelijke missers (zie foto's) te voorkomen?
3. Is de toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen noodzakelijk en verantwoord, gezien de vervuiling van milieu en het oppervlaktewater dat dit met zich meebrengt? Waaruit bestaan in Centrum de specifieke regels die afspoelen naar oppervlaktewater (grachten) moet tegengaan? Acht het bestuur toepassing van de DOB-methode in lijn met het streven naar een groen en duurzaam stadsdeel Centrum?
4. Is het Dagelijks Bestuur bereid de behandeling met DOB-methode in de binnenstad te staken, en voor andere onkruidbestrijdingsvormen te kiezen? Zo neen, waarom niet? Indien alternatieve bestrijding van onkruid extra geld of inzet van menskracht kost, kan het bestuur dan aangeven wat daarvoor op jaarbasis extra nodig is of zou zijn, zodat de deelraad daarover bij de begroting van 2009 kan besluiten?
De (duo)leden van stadsdeelraad Centrum,
Zeeger Ernsting
Fjodor Molenaar