De GroenLinksfractie van stadsdeel Centrum wil uitstel van de besluitvorming over aanschaf van een kavel op het Oosterdokseiland (ODE) als nieuw onderkomen voor het stadsdeel. De fractie is nog niet overtuigd van het voorstel van het Dagelijks Bestuur, gezien de diverse onzekerheden en aannames in dat voorstel. Vóór goedkeuring van het principebesluit wil de fractie meer zekerheid over de berekende besparingen van 2 ton per jaar.
Zowel de discussie over de grondprijs, als het aanbod van wethouder Stadig aan het stadsdeel om goedkoper in het stadhuis aan de Amstel te kunnen blijven, zoals deze de commissie vorige week toezegde, spelen daarbij een rol. De fractie roept het Dagelijks Bestuur daarom op te “onthaasten”, en alle opties en risico’s nog eens goed te doordenken en door te rekenen. Als alle informatie helder op een rij staat, kan het principebesluit wellicht over twee maanden genomen worden.
GroenLinks zou ook graag zien dat het nieuwe stadsdeelhuis een onderkomen wordt voor alle inwoners en ondernemers in de binnenstad. Het bevreemdt de fractie dat de deelraad niet betrokken is geweest bij de totstandkoming van het Programma van Eisen. De fractie wil daarom meer zeggenschap van de deelraad over het definitief ontwerp. Fractievoorzitter Fjodor Molenaar: ‘Het voorstel van het DB lijkt vooral een kantoor voor ambtenaren en bestuurders te worden, en niet een centrum voor (en van) de inwoners en gebruikers van de binnenstad.
Ook de bewoners en ondernemers in de binnenstad hebben nog geen kans gehad hun mening kenbaar te maken.’ Volgens GroenLinks biedt een nieuw onderkomen bijvoorbeeld kansen voor bundeling van loketten en voor huisvesting van sociaal-maatschappelijke groepen en instellingen in de binnenstad, zoals de huurteams, een woonloket of het maatschappelijk werk. Verder zou het naast de gemeentelijke belastingen en vergunningen, plaats kunnen bieden aan de loketten voor bijvoorbeeld de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In feite een plek voor alle zaken die bewoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad betreffen.
Met het bundelen van voorzieningen zouden ook schaal- en efficiencyvoordelen te behalen zijn. Een harde eis betreft de kosten. Die mogen wat GroenLinks betreft niet hoger uitkomen dan de huidige dure huisvesting in het stadhuis.
Fjodor Molenaar: ‘We betalen ons in het stadhuis werkelijk blauw aan de centrale stad. Het is daarom goed te onderzoeken of het goedkoper kan. Maar we moeten niet het risico lopen uiteindelijk van een koude kermis thuis te komen. Daarvoor is een nuchtere doorrekening van alle varianten nodig. Alleen als het uiteindelijk inderdaad goedkoper wordt, loont het de moeite naar het Oosterdok te verhuizen.’