De herinrichting van het Mr. Visserplein is de kans om “een poort naar de oostelijke binnenstad te openen” in de vorm van een tweede museumplein. GroenLinks bepleit bebouwing van het plein waarbij de oorspronkelijke stratenstructuur hersteld wordt. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan de fraaie monumenten op het plein.

In de notitie Mr. Visserplein: een culturele doorbraak van GroenLinks, PvdA en VVD wordt bepleit om de oude stratenstructuur te reconstrueren door een aaneengesloten verbinding Blauwbrug-Nieuwe Amstelstraat-Rapenburgerstraat te creeren en daarnaast de oude verbinding Jodenbreestraat-Muiderstraat in ere te herstellen. Bij de bebouwing wordt extra aandacht besteed aan de fraaie monumenten die het plein herbergt, zoals de Portugese synagoge, in combinatie met hoogwaardige architevtuur. Tijdens een persconferentie werd de notitie in ontvangst genomen door Stadsdeelvoorzitter Els Ipingen en de wethouders Erik Koldenhof (VVD) en Wil Codrington (GroenLinks). De directeur van het Joods Historisch Museum, de heer Cahen, gaf een eerste reactie op het initiatief namens de “Stichting Drie Pleinen”.

Het huidige Mr. Visserplein is het resultaat van de stadsdvernieuwende kaalslag in de zestigerzeventiger jaren van de eeuw.

De notitite is in te zien op de website van het stadsdeel:

http://www.bestuur.centrum.amsterdam.nl/Bestuursarchief/2008/Stadsdeelraad/Voorstellen/RAVO20081127MrVisserplein.pdf