Vandaag is de mede door Jorrit Nuijens ingediende Motie van Treurnis, Eenheid en Vertrouwen aangenomen op het goed bezochte GroenLinks congres in Utrecht (Hieronder volgt de volledige tekst). Waarom is deze motie vandaag ingediend? Jorrit: "Omdat wij van mening zijn dat de fractie en het partijbestuur na het indienen van de motie Peters-Pechtold de partij eerder en nadrukkelijker hadden moeten betrekken in hun afweging. Tegelijkertijd laat deze motie zien dat we vertrouwen hebben in Jolande Sap en in de fractie, terwijl het ook duidelijk maakt dat we een sterke, verenigde partij zijn met behoefte aan vurig intern debat en ruimte voor verschillende opvattingen."

 

Motie van Treurnis, Eenheid en Vertrouwen

Het Congres van GroenLinks, in vergadering bijeen op 5 februari 2011,

Constaterende dat

-De Tweede Kamerfractie van GroenLinks, met uitzondering van Ineke van Gent, heeft ingestemd met een politie-trainingsmissie in Kunduz.

Voorts constaterende dat

-De fractie van mening is hiermee naar eer en geweten zorgvuldig uitvoering te geven aan het door het Congres vastgestelde verkiezingsprogramma, en haar eigen mandaat en verantwoordelijkheid heeft.

-De fractie in het Parlement evenwel de afvaardiging is van de gehele partij en haar kiezers.

-Voor- en tegenstanders veelal eensgezind zijn in hun afwijzing van militaire inzet en keuze voor een civiele bijdrage aan wederopbouw in Afghanistan.

Overwegende dat

-Jolande Sap tot het uiterste is gegaan om garanties te bedingen van het kabinet ten aanzien van de aard en uitvoering van de missie, daarmee zoveel mogelijk aansluiting zoekend bij de motie Peters-Pechtold.

-Er bij grote delen van de partij echter geen vertrouwen is dat de garanties van het kabinet echt zorg kunnen dragen voor een civiele missie die wezenlijk bijdraagt aan de democratische rechtstaat in Afghanistan.

-De fractie voor de stemming in de Tweede Kamer op de hoogte was van die gevoelens in de partij, onder andere door de uitspraken van de partijraad en meerdere afdelingen.

Voorts overwegende dat

-Er binnen GroenLinks al meerdere keren discussie is geweest over de noodzaak het kader en de leden beter te betrekken in zwaarwegende beslissingen die de kern van onze identiteit raken.

-Er veel leden zijn die overwegen hun lidmaatschap op te zeggen, of dat al hebben gedaan, en er ook binnen het kader van de partij grote verdeeldheid is over het besluit.

-De Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart aanstaande van cruciaal belang voor Nederland zijn, en het land daarom gebaat is bij een verenigd GroenLinks.

Tot slot overwegende dat

-GroenLinks een partij is die vurig intern debat en diversiteit van opvattingen aan de wortels van haar ontstaan en bestaan heeft liggen.

-Die diversiteit aan opvattingen de kwaliteit van het debat en de slagkracht van de partij ten goede zouden moeten komen.

-Een uittocht van leden slechts leidt tot een versmalling van de partij en een vermindering aan de diversiteit van opvattingen binnen GroenLinks, hetgeen een duurzaam, progressief en sociaal Nederland niet ten goede komt.

· Spreekt haar treurnis uit dat de fractie besloten heeft in te stemmen met de missie in Kunduz  zonder zich verzekerd te weten van de steun van vele van de vrijwilligers, volksvertegenwoordigers, bestuurders, afdelingen en kiezers die GroenLinks mede GroenLinks maken, waardoor een besluit genomen is dat door grote delen van de partij niet wordt gedragen.

· Spreekt uit dat GroenLinks een brede partij is en wil blijven, met ruimte voor principiële pacifisten én internationalisten,  voor socialisten én links liberalen, en alles wat daar tussen zit, met een stevige interne democratie en eenheid in verscheidenheid;

· Spreekt haar vertrouwen uit dat de fractie dit besluit naar eer en geweten genomen heeft.

· Spreekt de verwachting uit dat de fractie zich de gevoelens van het partijcongres ten zeerste zal aantrekken, dat dit zich in de toekomst zal vertalen in meer tweerichtingsverkeer en connectiviteit tussen de Tweede Kamerfractie en de leden van de partij, en dat het partijbestuur zich voor deze doelstelling zal inspannen;

· Spreekt de verwachting uit dat de Tweede Kamerfractie het kabinet bijzonder kritisch zal volgen inzake de missie in Kunduz en niet zal nalaten haar steun in te trekken als daar reden voor is.

· Spreekt de verwachting uit dat de fractie zich niet alleen zal baseren op ambtelijke of bestuurlijke informatie, maar ook zelf aan actieve informatievergaring zal doen, bijvoorbeeld door zelf in Kunduz polshoogte te gaan nemen over het verloop van de missie en door NGO’s met kennis van het gebied te betrekken in hun informatievergaring.

· Spreekt uit dat één, sterk, verenigd GroenLinks ook nu de beste kans op en aanjager van een progressief, duurzaam en sociaal Nederland is.

[Namen ondertekenaars]