GroenLinks in Amsterdam Centrum wil de voetganger de komende vier jaar prioriteit geven. Bij het ontwerpen van de openbare ruimte moet de voetganger het uitgangspunt zijn. Om aan deze doelstelling invulling te geven, moet het stadshart een op voetgangers afgestemd wandelgebied worden, krijgen de meest gebruikte looproutes in buurten een kwaliteitsimpuls en wordt speciale aandacht gegeven aan het verbeteren van de looproutes voor mensen die slecht ter been zijn.

Pleinen moeten als ontmoetingsplek ingericht worden en er moeten diverse wandelroutes door de binnenstad ontwikkeld worden. De komende periode wil GroenLinks in elk geval vier wandelroutes realiseren:

  • Vanaf het Centraal Station langs de Dijksgracht en het Storkterrein naar de Czaar Peterbuurt, met een vervolgroute naar het Oostelijk Havengebied,
  • Langs de oostzijde van de Amstel vanaf de Stopera via de Hermitage en Carré naar het Amstelhotel,
  • Een beeldenroute van het Centraal Station via Prins Hendrikkade en Valkenburgerstraat - die autoluwer moet worden - naar het Waterlooplein,
  • Langs de zonnige, oneven zijde van de Keizersgracht tussen de Brouwersgracht en de Amstel.
  • GroenLinks wil dat de pleinen in de binnenstad worden ontwikkeld als aantrekkelijke ontmoetingsplekken. Voetgangers moeten het uitgangspunt vormen voor het ontwerp. Elk plein dient een voetganger- en fietsvriendelijke bestrating te krijgen, een plasvoorziening voor mannen én voor vrouwen, en voldoende fietsparkeerplekken in de directe omgeving.

    Bovendien wil GroenLinks meer zitbanken op pleinen en (op aanlegsteigers) aan het water, waarop mensen zonder consumptiedwang kunnen genieten van elkaar en van de stad. Inwoners van de binnenstad kunnen dan een bank aanvragen bij het stadsdeel, dat daarvoor een jaarlijks budget beschikbaar heeft.

    Om deze voorstellen te accentueren heeft GroenLinks een aantal politieke wandelingen door de stad georganiseerd. De eerste wandeling is reeds gelopen door de Oostelijke Binnenstad, aanstaande zondag 26 februari is er nog een mogelijkheid van 11.00 tot 13.00 mee te wandelen door de Jordaan. Onder leiding van de bekende monumentenkenner Hans Tulleners kunt u de Jordaan verkennen. Het vertrekpunt is de Westermarkt. Aanmelden is niet noodzakelijk maar wordt wel op prijs gesteld.

    Dic Brink email: Briseti@kpnplanet.nl of tel: 020-6236709.