Op initiatief van GroenLinks heeft stadsdeel Centrum acht groene daken aangelegd op eigen vastgoed. Ook zijn op twee gebouwen van het stadsdeel zonnepanelen aangelegd, genoeg om vier gemiddelde huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Dat laat het stadsdeelbestuur in een brief weten aan de deelraad Centrum. De groene daken zijn aangelegd op eigen gebouwen van het stadsdeel. Centrum heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in een groen dak op het nieuwe gebouw van de 14e Montessorischool ‘de Jordaan’ in de Elandsstraat. 

GroenLinksdeelraadslid Marie-Anne van Reijen is blij dat het stadsdeel haar voorstel voortvarend heeft opgepakt: “Aan groene daken kleven ontzettend veel voordelen: een groen dak werkt isolerend voor het huis, verbetert de luchtkwaliteit en buffert regenwater. Insecten profiteren van de bloemen en planten en, als er voldoende groene daken zijn, kunnen ze de gemiddelde stadstemperatuur in de zomer met een paar graden doen dalen. Natuurlijk dragen groene daken ook bij aan een prettigere woonomgeving.”

Het stadsdeelbestuur schrijft tevens aan de raad dat zij schoolbesturen enthousiast gaan maken voor de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen en tevens onderzoekt op welke gebouwen er daktuinen kunnen worden aangelegd. Van Reijen juicht dit toe: “Er is nog een wereld te winnen. Veel braakliggende daken lenen zich uitstekend voor vergroening.”