In de Volkskrant van 3 juli 2009 staat het bericht dat de gemeente Amsterdam meedoet aan het Experiment ‘Huur op Maat’ van de SEV. Volgens dit bericht zullen enkele honderden populaire, kleine sociale huurwoningen in en rond het Centrum met een huurprijs van onder de 400 Euro bij leegkomst een dubbele huur krijgen. Elders in de stad zullen de huren van grote eengezinswoningen dan worden verlaagd. Voor de beoogde huurverdubbeling is ontheffing nodig van het wettelijke puntenstelsel.
Vanwege de impact die dit experiment kan hebben op de samenstelling van woningvoorraad en bevolking van stadsdeel Centrum, wil GroenLinks graag nader worden geïnformeerd. Daarom heeft het de volgende schriftelijke vragen aan het Dagelijks Bestuur gesteld:

1.      Klopt de berichtgeving in de Volkskrant?

2.      Heeft over het desbetreffende besluit van de Centrale Stad overleg plaats gevonden met het dagelijks bestuur van Centrum?

3.      Zo nee, bent u dan bereid het stadsbestuur daarop aan te spreken?

4.      Zo ja, bent u dan overruled of heeft u met het experiment ingestemd?

5.      Waarom heeft in dat laatste geval geen overleg plaats gevonden met de commissie Bouwen, Wonen en Stedelijke Ontwikkeling?

6.      Klopt het dat de SEV, de bedenker van ‘Huur op Maat’, het voorstel van Amsterdam om de huren van gewilde woningen in het centrum te verdubbelen, erg verstrekkend vindt?

7.      Heeft de Centrale Stad, c.q. het dagelijks bestuur, het oordeel van de SEV in haar afwegingen meegenomen?

8.      Deelt u de opvatting dat de huidige nota Wonen en het PAK geen ruimte bieden voor verdubbeling van de huren van de kleine sociale huurwoningen, omdat daarmee op termijn het aandeel bewoners met lagere inkomens in de binnenstad afneemt en de doelstelling van een diverse bevolkingssamenstelling in het gedrang komt?

9.      Is al verkend welke woningen in het experiment zullen worden opgenomen en hoeveel daarvan in stadsdeel Centrum liggen?

10.  Welke criteria zijn vastgelegd om t.z.t. te beoordelen of het experiment geslaagd of mislukt is?

11.  Kunt u aangeven welke instrumenten kunnen worden ingezet om te voorkomen dat de woningen met verdubbelde huren blijvend aan de goedkope woningvoorraad worden onttrokken?

12.  Zou u de commissie BW&SO willen voorzien van alle relevante stukken over het experiment en de bestuurlijke afwegingen die Amsterdam heeft gemaakt?

 

 

Fred Kramer en Dingeman Coumou

Amsterdam, 3 juli 2009