De GroenLinksfractie Amsterdam Centrum wil veel meer groen in de binnenstad. De partij wil dat het stadsdeel goed voor de beperkte natuur zorgt in de Binnenstad en die waar mogelijk uitbreid. Met name moet er aandacht zijn voor de diverse monumentale bomen. Compensatie van verlies van bomen moet gebaseerd zijn op de verdwenen boomwaarde en niet op het aantal gekapte bomen. Dat zegt GroenLinks in de vandaag uitgebrachte nota Groen!
In een stedelijke en stenige omgeving is de aanwezigheid van groene plekken letterlijk en figuurlijk een verademing. GroenLinks wil meer groen in de binnenstad. Op daken, langs het water, voor gevels, in de plantenbak, in parkjes en langs de straat. Het stadsdeel moet de aanleg van meer groen op, bij en aan het huis bevorderen, zoals geveltuinen, daktuinen, binnentuinen, klim- en hanggroen en groenvlotten. Dan komt ook de mus tenminste weer terug.
Tussen de Sint Antoniesluis en de Muiderpoort wil GroenLinks een Groene Allee aanleggen, een lommerrijke wandelroute tussen de stenige Nieuwmarkt, via de Plantage Middenlaan naar het Oosterpark. Met name de Antoniebreestraat en Muiderstraat behoeven daarvoor herprofilering en een groene herinrichting. Het asfalt van de trambaan over de Plantage zal vervangen worden door gras. Ook de ecologische mogelijkheden van waterkanten moet beter worden benut.
In de nota worden de mogelijkheden van uitbreiding van de groene binnenstad aangegeven, bijvoorbeeld door groene architectuur. De nota beveelt tevens aan het beheer van de openbare ruimte meer op het beschermen van groen af te stemmen. In de vorm van veertien actiepunten wordt duidelijk gemaakt hoe de natuur in Binnenstad kan worden versterkt en kan uitgroeien tot een echt groen hart van de stad.
De groennota kunt u lezen op de website van GroenLinks Amsterdam-Centrum onder fractie - publicaties.