GroenLinks betreurt de start van een proef met terrasverwarming zonder de instemming van de deelraad. De voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Centrum heeft op aandringen van de stedelijke PvdA fractie, haar medewerking aan de proef toegezegd.
GroenLinks heeft vraagtekens bij het nut van terrasverwarming in het algemeen en de proef in het bijzonder. Als de burger wordt gevraagd spaarlampen te gebruiken en zijn huis te isoleren, snijdt het weinig hout om ondernemers voor een paar snel verdiende duiten een vrijbrief te geven om de open lucht te verwarmen. GroenLinks beoordeelt terrasverwarming als onnodige energieverspilling.
Hoewel de proef conform het programakkoord van Centrum voorwaarden stelt op het gebied van milieu, laat de uitwerking te wensen over. Vereist wordt dat de betrokken ondernemers een bedrag van 50 euro moeten overmaken aan de Stichting Trees for Travel. Maar CO2 uitstoot is niet het enige nadelige effect, en het compenseren van CO2 uitstoot via bomenfondsen ligt toenemend onder vuur.
Het ondanks een toezegging doorzetten van de proef zonder het debat met de deelraad af te wachten, keurt GroenLinks af. Voor de mogelijkheid om de proef anders in te richten of in plaats van een fossiele brandstof voor bijvoorbeeld natuurstroom te kiezen, heeft het bestuur daardoor geen ruimte geboden. Bovendien gaat de proef voorbij aan de andere gestelde voorwaarden, te weten te voldoen aan monumenten- en welstandseisen.
GroenLinks is voor meer terrassen in de binnenstad en heeft harte ingestemd met de komst van winterterrassen, omdat een verbod op buitenzitten in het winterzonnetje niet strookt met ons beeld van een levendige binnenstad. Het toestaan van terrasverwarming zal er echter toe leiden dat omwonenden van horecagelegenheden met een terras het hele jaar door geconfronteerd gaan worden met geluidsoverlast. De charme van een Amsterdamse winter is ook de lege straten en grachten, om die in het vroege voorjaar opgevuld te zien worden door terrassen waar mensen van de eerste lentezon genieten.