GroenLinks Amsterdam Centrum is tegen de komst van SOHO House, een internationale club en hotel, op de Raamgracht. Hierdoor ontstaat een raadsmeerderheid tegen de komst van dit hotel. De fractie is van mening dat met de komst van weer een nieuw hotel het woon- en leefklimaat in deze buurt teveel onder druk komt te staan. GroenLinks Centrum ziet wel mogelijkheden voor een SOHO House op een andere locatie in de stad.

Fred Kramer, GroenLinks woordvoerder in de commissie: “Ondanks de ruime aanwezigheid van toeristische trekpleisters en tal van hotels in de nabije omgeving is er op en rond de Raamgracht nog steeds sprake van een buurt met een redelijk evenwichtige woon-/werkbuurt. De komst van weer een hotel en meer horeca zou deze balans verstoren en juist kunnen leiden tot verslechtering van het woon- en leefklimaat. Hoofddoelstelling van het beleid is spreiding door de stad. Dat is niet zomaar.”

Kramer benadrukt dat GroenLinks niet tegen de komst van een SOHO House in Amsterdam is: “GroenLinks weet zeker dat SOHO House een bijdrage kan leveren aan verdere versterking van de creatieve sector en de Amsterdamse economie. Dat is niet het geval in grote delen van het Centrum die al te zwaar belast zijn met hotels en waar een monocultuur dreigt te onstaan. Er zijn plekken in Amsterdam waar dit initiatief wél een positieve bijdrage kan leveren aan de gebiedsontwikkeling. Denk aan omliggende stadsdelen, zoals Westerpark, of aan de Oostelijke binnenstad. Het spreiden van hotels zorgt er bovendien voor dat zowel de lusten als de lasten beter over de stad worden verdeeld.”

Het SoHo House is een internationale club voor filmregisseurs, theatermakers, schrijvers, ontwerpers en andere leden uit de creatieve sector. Ontwikkelaar Aedes Real Estate heeft plannen om in het pand op de Raamgracht 4-8/ Klovenierburgwal 73 het SOHO House te realiseren. De stadsdeelraad stemt op 28 januari over de komst van het hotel.

 

Bijdrage Fred Kramer aan BW&SO 14 januari 2014, SOHO


Voorzitter,  

 

Zowel voor- als tegenstanders voeren door positie en belang gekleurde argumenten aan. Aan ons de taak om een eigen beoordeling en afweging te maken.

Stadsdeel Centrum kent een restrictief horeca- en hotelbeleid. Zowel het staande hotelbeleid als het aangescherpte uitvoeringsbeleid voorziet in de mogelijkheid om af te wijken van het spreidingsbeleid in het geval van een uniek hotelconcept. Onder voorwaarden kan daar aan worden meegewerkt.

Nu gebleken is dat de formule van het unieke concept heeft bijgedragen aan verdere expansie en concentratie van hotels in de binnenstad en tot scheefgroei t.o.v. de rest van de stad, ligt een sterkere gerichtheid op spreiding voor de hand en daarmee ook een strikte toetsing aan de vestigingsvoorwaarden.

Gezien de combinatie van functies (hotel, restaurant, club met gym, filmzaal, bibliotheek, bar en clubruimtes voor ontmoeting en ‘events’), kan SOHO House, als herkenbare internationale formule, enige uniciteit niet ontzegd worden. Daar hebben wij ook geen behoefte aan, mede gezien de desbetreffende kwalificatie in de door de raad vastgestelde Hotelnota.

Ook trekken wij niet in twijfel dat vestiging van het SOHO House kan bijdragen aan verdere versterking van de creatieve sector en haar betekenis voor de Amsterdamse economie (hoewel die bijdrage wel erg algemeen wordt onderbouwd). Zo gezien past het SOHO House concept bij Amsterdam. We zijn dan ook niet tegen de komst naar de stad.

Wat echter óók ter beoordeling voorligt, is de mogelijke impact van vestiging van het SOHO House op de beoogde buurt. Hoewel de initiatiefnemers bereid zijn tot het maken van afspraken om eventuele drukte en overlast tegen te gaan en de bewoners te betrekken bij het functioneren van het SOHO House, vragen wij ons af of de dynamiek van het concept zélf op termijn wel valt te beteugelen. Het hotel zal altijd mikken op een zo hoog mogelijke bezettingsgraad en het ‘zelfstandige’ restaurant met bar op voldoende klanten. Wat betreft de specifieke clubruimtes geldt dat bij gebrek aan belangstellende leden afzwakking van het besloten karakter welhaast een exploitatievereiste vormt en dat bij veel belangstelling van leden en introducés -vooral in de weekenden en bij de 1- of 2-maandelijkse evenementen- de verleiding groot zal zijn om de succes-formule uit te bouwen. Ook de aard van de events laat zich, gezien het clubconcept, moeilijk intomen (vgl. het SOHO House New York).

Ondanks de toeristische trekpleisters en andere bezoekers-genererende functies in de buurt is er nog steeds sprake van een redelijk evenwicht tussen wonen, werken en recreëren, waarbij de Raamgracht zich kenmerkt als relatief rustige woon-werkbuurt. De komst van weer een hotel en meer horeca zou deze balans kunnen verstoren en juist kunnen leiden tot verslechtering van het woon- en leefklimaat, zoals ervaren door bewoners in de buurt. Dat geldt ons inziens in niet mindere mate voor het SOHO-House, ook als deze vestiging als nieuwe categorie ‘clubhotel’ zou worden opgenomen in het bestemmingsplan. Daar komt nog bij dat de op papier meevallende cijfers over de verkeersaantrekkende werking onvoldoende rekening houden met concentratie van het auto- en vooral taxiverkeer rond de sluitingstijden, op de kwetsbare momenten in de nacht.

Kortom, wij beschouwen de beoogde locatie niet als geschikte plek voor vestiging van het SOHO House.

Daarnaast wordt niet voldaan aan de voorwaarde dat moet zijn aangetoond dat er geen andere geschikte plek is buiten stadsdeel Centrum, terwijl spreiding juist -en niet voor niets- één van de hoofddoelstellingen vormt van het Hotelbeleid. Dat de initiatiefnemer beargumenteerd kiest voor panden op de Raamgracht is voor de toetsing aan dit criterium geen doorslaggevende factor. Er zijn plekken in Amsterdam waar het SOHO initiatief een positieve bijdrage kan leveren aan de gebiedsontwikkeling. Denk aan omliggende stadsdelen, zoals West/Westerpark en Noord, of aan de Oostelijke binnenstad.

Het moet gezegd. De ontwikkelaar heeft gepoogd om met de tegenstanders in gesprek te raken. De afwijzing door representanten van de buurt kan weliswaar betreurd worden, maar geeft ook aan dat de bezwaren in de buurt stevig zijn verankerd, getuige ook het vrij massale verzet.

In tijden waarin de burgerparticipatie op nieuwe leest geschoeid wordt en sprake is van afnemende maatschappelijke acceptatie van hotels en toeristische drukte, mag van politici verwacht worden dat zij, vanuit hun rol van volksvertegenwoordiger, niet voorbijgaan aan de beargumenteerde en op ervaring gebaseerde bezwaren uit de buurt. (N.B. Hiermee is niets gezegd over wat te doen in een situatie waarin wij ons in geen van de bezwaren zouden herkennen. Deze situatie doet zich hier niet voor.)

Spreiding van hotels en andere toeristische voorzieningen is wellicht geen afdoende antwoord op de toenemende druk op de binnenstad, maar kan wel bijdragen aan behoud van een evenwichtige functiemenging en leefbare buurten. Evenzeer een algemeen en economisch belang voor de stad!

 

Samenvattend
GroenLinks heeft overwegende bezwaren tegen vestiging van SOHO House aan de Raamgracht en stemt niet in met de ‘ontwerpverklaring van geen bedenkingen’.

Wel zoeken wij graag mee naar geschikte, alternatieve locaties binnen andere stadsdelen en, zo nodig, naar plekken in het Centrum met een geringe hoteldruk, resp. waar geen verstoring van de functiebalans en het woon- en leefklimaat wordt verwacht.