De deelraad van stadsdeel Centrum wil het nemen van nieuwe besluiten over het Binnengasthuis (BG) terrein opschorten tot na de afronding van de lopende gerechtelijke procedures en bespreking in de deelraad. Een voorstel van GroenLinks, medeondertekend door de PvdA en D66, is hiertoe aangenomen. Tevens heeft de deelraad, op initiatief van GroenLinks en de SP, uitgesproken dat beschermen van de monumentale waarde van het BG-terrein en de verkrijging van de Werelderfgoedstatus zwaar weegt voor het stadsdeel.
De discussie over vestiging van een nieuwe ‘faculteitsbibliotheek’ op het BG-terrein stamt van eind vorige eeuw, maar heeft onlangs een nieuwe wending gekregen doordat adviesorganisatie ICOMOS (officiële adviseur van UNESCO voor zaken betreffende het werelderfgoed) zich uitgesproken heeft tegen de voorgenomen sloop van monumenten op het BG-terrein. GroenLinkswoordvoerder Fred Kramer: "Uit het commentaar van ICOMOS blijkt dat de toekenning van de Werelderfgoedstatus bepaald geen gelopen race is. Stadsdeel Centrum en de gemeenteraad hebben jarenlang ingezet op plaatsing op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat UNESCO de regels voor stadsdeel Centrum gaat bepalen. Zo blijft het voor GroenLinks een voorwaarde dat een eventuele Werelderfgoedstatus ruimte laat voor stedelijke dynamiek en duurzaamheid. Echter, de stevige kritiek van ICOMOS op de voorgenomen sloop vormt wel aanleiding om je als stadsdeel grondig te bezinnen. Anders acht ik de kans groot dat de jarenlange inzet om internationale erkenning te verkrijgen voor het monumentale karakter van de binnenstad bij voorbaat voor niets is geweest."
Ook de maatschappelijke onrust, die nog immer groeiende is onder omwonenden, studenten en docenten vanwege de voorgenomen sloop, was aanleiding voor GroenLinks om dit onderwerp opnieuw op de agenda te plaatsen. Kramer: "Het doorzetten van de sloop is nooit in de deelraad besproken, terwijl hiertoe, gezien de maatschappelijke onrust en nieuwe ontwikkelingen, alle reden toe is. Ik ben tevreden dat de andere partijen, uitgezonderd de VVD, dit standpunt delen.
Kramer: "Het is ontzettend belangrijk dat de UvA - met bijvoorbeeld de Faculteit der Geesteswetenschappen- in het hart van de binnenstad gevestigd blijft. De opdracht aan het kersverse dagelijks bestuur luidt dan ook om met het bestuur van de UvA constructief in overleg te treden over haar huisvestingsplannen in het Centrum. Daarbij kan ook worden onderzocht of nieuwbouw mogelijk is zonder dat de hovenstructuur en de erkende cultuur- en architectuurhistorische waarde van het BG-terrein worden aangetast."
GroenLinks wil dat bij deze gesprekken ook serieus gekeken wordt naar alternatieve locaties voor een faculteitsbibliotheek. Een eerder voorstel van GroenLinks en D66 uit 2009 om het Fortisgebouw aan het Rokin hiervoor te bestemmen is nog steeds actueel.
Kramer: "het zal toch niet zo zijn dat ook dit gebouw straks tegen de grond gaat louter omdat de universiteit daar liever geen bibliotheek wil vestigen?"