Prostitutiepanden mogen bij aankoop door de gemeente niet van die functie worden uitgesloten voor de toekomst. GroenLinks heeft met de coalitie gevraagd om bestaande functies in panden die worden aangekocht op de Wallen niet privaatrechtelijk te verbieden.
De coalitiepartijen roepen het bestuur op niet vooruit te lopen op de discussie over de toekomst van het Wallengebied. Deelraad en gemeenteraad besluiten later dit jaar over het Visiestuk over de Toekomst van de Wallen van College van B&W en Dagelijks Bestuur. Totdat het stuk is vastgesteld wil de deelraad niet dat de feitelijke bestemming van prostitutiepanden wordt afgehaald, zoals eerder wel is gebeurd door het stellen van verkoopvoorwaarden aan bijvoorbeeld NV Stadsgoed.
Fractievoorzitter Fjodor Molenaar van GroenLinks: “De Wallenaanpak is een van de belangrijkste opdrachten voor deze periode. De coalitiepartijen hebben zich bij de Voorjaarsnota uitgesproken voor intensivering van de aanpak van vastgoedcriminaliteit, onder meer door het actief aankopen van panden. Maar het kan niet zo zijn dat het bestuur het op voorhand onmogelijk maakt een op zich legale tak van sport uit te oefenen in een pand dat de gemeente heeft aangekocht. Daarmee werd wat ons betreft te ver vooruitgelopen op het debat over de Toekomstvisie voor het Wallengebied.”
De centrale stad speelt een cruciale rol in de aankoop van panden op de Wallen, maar over het bestemmingsplan besluit de deelraad. Door een verbod op het uitoefenen van een seksinrichting privaatrechtelijk te regelen bij de verkoop, wordt de zeggenschap van de deelraad en gemeenteraad over de feitelijke bestemming omzeild.
Het voorstel van de coalitiefracties werd aangenomen bij de besluitvorming over de voorjaarsnota en stond in het kader van de tussentijdse evaluatie van het programmakkoord van PvdA, VVD en GroenLinks van stadsdeel Centrum.