Uit onderzoek van de fractie van GroenLinks Amsterdam Centrum blijkt dat er veel onnodige borden en palen zijn in de binnenstad. De resultaten komen niet overeen met het streven van het stadsdeel naar zo min mogelijk objecten in de openbare ruimte. GroenLinks Centrum heeft de ontwikkeling van het dichtslibben van de openbare ruimte in de binnenstad met allerlei obstakels in beeld gebracht en in de notitie ‘Balen van Borden en Palen’ uitgewerkt.

Woordvoerder Dingeman Coumou heeft de afgelopen maanden diverse delen van het Centrum onder de loep genomen en met een fotograaf in beeld gebracht. De drukste delen van de binnenstad staan vol met palen, verkeersborden, elektriciteitshuisjes en aanwijzingsborden van de ANWB. Conclusie: de mooie woorden van het stadsdeel over de openbare ruimte komen niet overeenkomen met de praktijk. Coumou: “Het beeld ontstaat dat in belangrijke delen van de binnenstad er geen enkele bewaking is om groei van obstakels in de openbare ruimte tegen te gaan. Ook particulieren lijken zonder restricties toestemming te krijgen voor het plaatsen van objecten in de openbare ruimte. Alleen al bij het Spui telde ik 160 obstakels. Dit varieerde van kleine palen tot en met grote obstakels als containers voor de straatverkoop en een elektriciteitshuisje. Dat was vroeger veel minder. Dat betekent ook dat het aantal objecten in de openbare ruimte alleen maar groeit.”

 Soms kwam Coumou ook ronduit verwarrende dingen tegen. Coumou: “Op nog geen 10 meter afstand van elkaar wijzen ANWB-borden volstrekt verschillende richtingen naar het Centraal Station aan. “Ik kan me goed voorstellen dat de jaarlijkse 11 miljoen bezoekers van de binnenstad hiervan in de war raken.” Midden in de binnenstad trof Coumou ook veel overbodige en onlogische bewegwijzering aan: “Welke bezoeker van de binnenstad wil weten hoe hij naar Den Haag of Utrecht moet lopen of fietsen?”  Een van de aanbevelingen uit de notitie luidt dan ook om binnen twee jaar alle ANWB borden in het stadsdeel te verwijderen.

 GroenLinks wil met de notitie de aandacht vestigen op de hinder en verwarring die gebruikers ondervinden van de vele onnodige obstakels in de openbare ruimte. Coumou: “Ik besef met name hoe hinderlijk sommige plekken in de binnenstad voor minder redzamen zijn. Met de geformuleerde aanbevelingen in het rapport wil GroenLinks bereiken dat voor iedereen de woonomgeving goed toegankelijk is; niet alleen voor fietsers, voetgangers of toeristen, maar ook voor iedereen die tijdelijk of langdurig minder mobiel is.

 Coumou: “Ondanks alle goede bedoelingen is het stadsdeel er nog lang niet als het gaat om het beter geschikt maken van de openbare ruimte voor de weggebruiker. Ik geloof niet dat er bij het huidige bestuur sprake is van desinteresse, maar het veranderen van een bestaande openbare-ruimtecultuur kost duidelijk meer tijd en aandacht dan oorspronkelijk verwacht. Misschien is het goed als het bestuur eens nagaat waardoor andere steden zoals Groningen, Den Bosch, Den Haag en Maastricht of steden in het buitenland, zoals in Duitsland, het beter doen.”

De notitie is te downloaden als pfd. bestand: http://amsterdam-centrum.groenlinks.nl/node/39895