GroenLinks heeft zich altijd verzet tegen de anti-kraakwet. Nu het ernaar uitziet dat deze toch in werking zal treden omdat een meerderheid van de tweede kamer voor deze wet heeft gestemd, heeft de fractie van GroenLinks Amsterdam Centrum, samen met de fracties van de SP, AmsterdamAnders/ De Groenen en de PvdA een motie ingediend waarin het Dagelijks Bestuur wordt opgeroepen Burgemeester Cohen te vragen een gedoogbeleid voor kraken op te zetten en zo snel mogelijk een leegstandregistratie te starten om te zorgen dat per 1 januari 2010 panden niet nutteloos leeg komen te staan.

Als de Eerste Kamer akkoord gaat, dan is het per 1 januari volgend jaar verboden om een leegstaand pand nog langer te kraken. Op het moment dat de Burgemeester de anti-kraakwet gaat uitvoeren betekent dat dat Amsterdammers uit hun woning worden gezet en dakloos zijn. Deze motie dringt dan ook aan om een gedoogbeleid op te zetten. Deelraadslid  Dingeman Coumou: “Ook in het stadsdeel Centrum bestaat veel leegstand van kantoren en andere ruimtes. Veel van deze ruimtes worden nu gekraakt òf worden gebruikt voor de huisvesting van kunstenaars, studenten en andere jongeren als tijdelijke bewoning. Het zou zonde zijn, vooral in het Centrum waar een schreeuwend gebrek is aan betaalbare woningen voor jongeren en studenten, als deze ruimtes ongebruikt leeg komen te staan. 

GroenLinkswoordvoerder Dingeman Coumou nam het initiatief tot schrijven van de motie. Coumou: “De nieuwe antikraakwet vergroot de leegstandsproblematiek eerder dan dat ze die oplost. Voor het geval de anti-kraakwet wordt aangenomen denk ik dat het dagelijks bestuur zo snel mogelijk actie onderneemt om een zogenaamde leegstandsregistratie op te gaan zetten. Vervolgens heeft het stadsdeel de mogelijkheid om een vorm van bewoning af te dwingen”.

Coumou beseft dat dit een forse opgave voor het stadsdeel gaat worden: “Het beste zou echter zijn als de anti-kraakwet in de eerste kamer strandt.”  aldus een bezorgde Coumou.

De motie werd gesteund door fractie Lahaise en D66 waardoor deze is aangenomen tijdens deelraadsvergadering van 26 november.