Begin van dit jaar heeft GroenLinks Amsterdam Centrum een voorstel ingediend om ondernemers die hun terras met duurzame energie verwarmen minder belasting te laten betalen. Ondernemers daarentegen die niet-duurzame energie gebruiken voor terrasverwarming zouden volgens dit plan extra gaan betalen. Deze financiële prikkel wilde GroenLinks inbouwen om het gebruik van duurzame energie voor verwarmde terrassen te stimuleren. Volgens het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum zijn deze plannen juridisch niet uitvoerbaar, waardoor dit voorstel waarschijnlijk strandt en milieu en klimaat weer extra en onnodig wordt belast.
GroenLinkswoordvoerder Dingeman Coumou reageerde teleurgesteld op het advies van het dagelijks bestuur: “De uitspraak dat het juridisch niet kan worden uitgevoerd klopt niet. Het dagelijks bestuur is van mening dat de precarioverordening niet gebruikt kan worden als gebruiks- of milieuheffing, terwijl je op allerlei andere terreinen ziet dat er wél een vergroening van het belastingstelsel heeft plaatsgevonden, onder andere door het invoeren van positieve fiscale prikkels in bestaande belastingen. Ook de precarioverordening van stadsdeel Centrum biedt mogelijkheden hiervoor. Daarbij betreur ik het dat het dagelijks bestuur niet op stadsdeelniveau een stap heeft willen zetten om ook bij de terrasverwarming de klimaatproblematiek aan te pakken”.
GroenLinks heeft ingestemd met de komst van winterterrassen, maar het toestaan van terrasverwarming heeft grote nadelige gevolgen voor milieu en klimaat. Volgens TNO zorgt één terrasverwarmer, aangedreven op elektriciteit, voor 4 ton CO2-uitstoot per jaar, wat evenveel is als een autorit van 25.000 kilometer. In de binnenstad zijn inmiddels ruim 900 terrassen. Als de helft daarvan een terrasverwarmer installeert komt de totale uitstoot naar verwachting neer op bijna 2 miljoen kilogram CO2 per jaar.
Volgens de nieuwe voorwaarden van de proef met terrasverwarming mag alleen nog gebruik worden gemaakt van terrasverwarming op gas, wat gelukkig minder nadelige gevolgen heeft voor milieu en klimaat dan elektriciteit. Er zijn echter nog een aantal ondernemers die tegen deze regels in elektrische terrasverwarming gebruiken. Coumou:"Vanwege de grote nadelige gevolgen voor milieu en klimaat wordt het de hoogste tijd dat er gehandhaafd wordt op elektrische terrasverwarming. Overigens moeten we ook niet vergeten dat gas een eindige fossiele brandstof is; over 20 á 25 jaar is de Nederlandse gasvoorraad op. Daarom ben ik er van overtuigd dat het inbouwen van een financiële prikkel de oplossing is om ondernemers te stimuleren gebruik te laten maken van echte duurzame energie om hun terras te verwarmen. Daarbij sluit het stimuleren van uitsluitend milieuvriendelijke vormen van terrasverwarming goed aan bij de doelstelling van het kabinet om in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent te verminderen".