Fractiebudgetten komen op geen enkele manier ten goede aan individuele raadsleden. De fractiegelden worden, conform de regels, voor het overgrote deel gebruikt voor personele ondersteuning; hieruit worden de (parttime) fractiemedewerkers betaald. Deze helpen raadsfracties met research, communicatie en secretariële ondersteuning. Doordat de fractiemedewerker overdag beschikbaar is, terwijl raadsleden dan meestal werken, is de fractiemedewerker vaak de eerste voorpost bij acute situaties voor burgers. Hierdoor zijn raadsfracties dus sneller en beter in staat hun volk vertegenwoordigende functie te vervullen. (Geen van onze fracties heeft overigens volksvertegenwoordigers die ook fractiemedewerker zijn, een dubbelfunctie die bij andere partijen elders in het land de laatste tijd voorkomt).
Het restant van de fractiebudgetten mag gebruikt worden voor extern onderzoek en advies, informatievoorziening aan burgers, het huren van een zaaltje, een projector, een burger-koffietafel, basale kantoorkosten en andere logische en begrijpelijke uitgaven.
In verreweg de meeste gevallen wordt het toegestane budget verre van helemaal opgemaakt. Wat overblijft vloeit automatisch terug in de algemene middelen. In Centrum is 30% bezuinigd op de fractiebudgetten, West is een fusie van meerdere stadsdelen en daar is dus geen vergelijkingsmateriaal. Fractiebudgetten worden jaarlijks gecontroleerd door een accountant.
De fractiebudgetten in alle stadsdelen vloeien voort uit de daarvoor per stadsdeel opgestelde Regeling op de Fractiegelden. Deze regeling wordt periodiek per raadsmeerderheid vastgesteld. Dit gebeurt in overeenstemming met de Gemeentewet, die door de Tweede Kamer wordt vastgesteld. Zowel de Gemeentewet als de Regeling op de Fractiegelden in Centrum en West zijn tot stand gekomen in een open, transparant en democratisch proces, waarbij insprekers en pers van harte welkom waren.
Wij hopen u hiermee vooraf afdoende op de hoogte gesteld te hebben om onverhoopt foutieve of oneigenlijke berichtgeving te vermijden.