Datum: donderdag 9 juni 2011
Tijd: 20.00 uur - 22.30 uur
Plaats: café P96, Prinsengracht 96
Harde muziek in de tram, een groepje schreeuwende jongeren op de stoep of een uitgestoken middelvinger in het verkeer. Ongemak over de publieke ruimte in de stad.
Enkele weken geleden blies GroenLinks-wethouder Andrée van Es het begrip hoffelijkheid nieuw leven in. Als een manier om burgerschap te bevorderen, zodat Amsterdammers met elkaar in gesprek komen en segregatie tegen wordt gegaan. Hoffelijkheid zou helpen om de ander beter te begrijpen en te verdragen, maar ook om grenzen te stellen aan het gedrag van die ander.
Een thema als hoffelijkheid leek tot voor kort voorbehouden aan rechtse en conservatieve partijen. Meer Van Agt dan Den Uyl, meer Balkenende dan Bos. Licht spottend heette Bart Jan Spruyt, de voorman van de Edmund Burke Stichting, Andrée Van Es welkom in het conservatieve kamp. Maar is dat wel terecht? Is hoffelijkheid niet juist een links en progressief thema?
Bovendien roept het de vraag welke bijdrage de overheid kan leveren aan meer hoffelijkheid. Er wordt veel verwacht van burgers zelf en het eigen initiatief vanuit de samenleving. Misschien is hoffelijkheid 'niet af te dwingen met maatregelen en projecten', maar van het stadsbestuur mag toch wel iets meer verwacht worden dan het goede voorbeeld geven en aanwezig zijn op 'plekken en momenten die ertoe doen'?
De avond opent met twee mildkritische gesproken columns van Rutger Groot Wassink, GroenLinks fractievoorzitter in stadsdeel West, en (onder voorbehoud) GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi. Daarna zal Andrée van Es worden geïnterviewd door kritisch bewonderaar Marcel Duyvestijn en is er volop gelegenheid voor vragen en discussie.
Zoals altijd is iedereen van harte welkom!