Donderdag 8 september bespreekt de raadscommissie Openbare Ruimte van het stadsdeel Centrum de alternatieve voorstellen van GroenLinks voor het water in de Binnenstad. Deze alternatieven zijn onlangs aangeboden aan de stadsdeelraad in de nota Binnenstad - Waterstad. Met de voorstellen biedt GroenLinks alternatieven voor de Visie op het Water van het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel. De Visie van het Dagelijks Bestuur heeft ondertussen al veel verzet opgeleverd van binnenstadbewoners

Anders dan de Visie van het Dagelijks Bestuur dat alleen een globaal plan, getoetst aan het Beschermd Stadsgezicht inhoudt, gaat GroenLinks ervan uit dat het water tal van mogelijkheden biedt om nuttig te gebruiken. Zo kunnen de grachten beter gebruikt worden en een deel van de druk op de binnenstad opvangen.

De alternatieven van GroenLinks zijn: het bevorderen van het gebruik van het water voor het vervoer van personen en goederen, het uitbreiden van groene oevers, het verbeteren van het milieu door drijvende tuinen in de grachten en wandelroutes langs het water. Het verschuiven van woonboten naar andere grachten vindt GroenLinks zinloos. Eventuele nieuwe woonboten kunnen in overleg met omwonenden op nieuwe plekken worden neergelegd.

Om die alternatieven te kunnen uitvoeren, kiest GroenLinks - anders dan het Dagelijks Bestuur - voor maatwerk per rak/per gracht. In overleg met alle betrokkenen ontstaan zo oplossingen voor een beter gebruik van het water in de binnenstad. Om het wonen op het water te bevorderen, stelt de partij voor om een pilotproject te starten voor vijftig nieuwe ligplaatsen aan de Dijksgracht.

Raadslid Dingeman Coumou: ‘Donderdag moet in de raadscommissie blijken of de deelraad werkelijk iets wil met het water in de binnenstad. Met onze voorstellen hebben we in ieder geval volwaardige alternatieven aangedragen.’

Hier vindt u de volledige tekst van Binnenstad - Waterstad