Houtopstand, dunnen, hakhout, kandelaberen en monetaire boomwaarden. Deze poëtische termen zijn te vinden in het bomenbeleid en de bomenverordening 2012 van stadsdeel Centrum. Doel is behoud van de kwaliteit van de bomen. Het bomenbeleid en de verordening werden afgelopen Raadsvergadering unaniem vastgesteld.
In het stadsdeel staan ongeveer 9.000 bomen in de openbare ruimte, en nog ongeveer 10.000 op particulier terrein. De omstandigheden in het centrum worden ongunstiger voor bomen. Dit komt door intensief gebruik van de openbare ruimte en toename van het aantal kabels en leidingen in de grond. De raad vindt dat er wat gedaan moet worden aan de leefomstandigheden van bomen. De bedoeling van het Bomenbeleid is het in stand houden van de huidige bomenstructuur en een verbetering van de kwaliteit van het bomenbestand.

50 jarig monument Moties van GroenLinks-raadslid Marie-Anne Van Reijen haalden het niet. Van Reijen vroeg onder andere om de leeftijd waarop een boom ‘monumentaal’ wordt te verlagen van 70 naar 50 jaar. De gedachte erachter is dat in de stad bomen minder oud worden, dus is bescherming eerder nodig. StadsdeelvoorzitterJeanine van Pinxteren vond de verlaging niet nodig. “Er zijn 300 monumentale bomen in het stadsdeel. Dat is niet gering voor zo’n kleine binnenstad. Doet verlaging van de leeftijd geen afbreuk aan het begrip ‘monumentaal’. U krijgt alleen een langere lijst”.  

Monumentenlijst Er komt overigens wel een geactualiseerde lijst van monumentale bomen. Deze wordt bijgehouden door een bomendeskundige van het stadsdeel. Deze adviseert of een boom op de lijst moet komen of er vanaf moet. Mocht de keuze voorliggen een monumentale boom te kappen, dan wordt een contra-expertise aan het bestuur voorgelegd.

Bomenfonds Opvallend is dat een gekapte boom herplant moet worden. Kan dit niet, dan moet een bedrag worden gestort ‘ter waarde van een te kappen boom’ in het Bomenfonds van het stadsdeel. Deze wordt gebruikt om de kwaliteit van het bomenbestand te verbeteren.