Stadsdeel Centrum kent sinds gisteravond nieuwe mogelijkheden voor haar bewoners om in duurzame energie te investeren. Centrumbewoners die geen eigen dak hebben, kunnen binnenkort zonnepanelen op schooldaken laten plaatsen. Bovendien, wanneer bewoners gezamenlijk duurzame energie willen opwekken, zal het stadsdeel ze daarbij ondersteunen. Deze twee voorstellen zijn gisteravond, op initiatief van GroenLinks, aangenomen in de deelraad.

‘Het is goed om te zien dat dit ‘groene’ bestuur niet bang is om voorop te lopen als het gaat om duurzame energie’, zegt raadslid Marie-Anne van Reijen van GroenLinks. ‘Bewoners worden nu beter ondersteund om zelf duurzame energie op te wekken.’
Steeds meer mensen willen zelf duurzame energie opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Maar Amsterdam Centrum telt veel bewoners die geen eigen dak hebben om zonnepanelen op te plaatsen of geen dak dat daarvoor geschikt is. Met dit voorstel, naar voorbeeld van Zon op Noord en Zon op Zuid, kunnen bewoners binnenkort investeren in zonnepanelen op scholen of andere gebouwen die in bezit zijn van het stadsdeel, en zo toch voordelen voor milieu en de eigen portemonnee behalen.
Het tweede voorstel van GroenLinks is bedoeld voor bewoners die gezamenlijk duurzame energie willen opwekken, zoals Wetering Duurzaam. GroenLinks wil dat het stadsdeel een meer dienstverlenende rol aanneemt om bewoners te helpen hun duurzame energie te realiseren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van kennis, door de bureaucratische drempel te verlagen of door bewoners die met soortgelijke projecten bezig zijn, bij elkaar te brengen.

Voor meer informatie over Wetering Duurzaam, kijk op: www.weteringduurzaam.nu
Voor meer informatie over Zon op Noord, of Zon op Zuid, kijk op : www.zonopnoord.nl en http://www.wijkrijgenkippen.nl/zon-op-zuid-initiatief-in-amsterdam-zuid/