Het is de tijd om te discussiëren over de plannen van het Dagelijks Bestuur voor 2012. Het is kortom tijd voor de perspectiefnota 2012 en de algemene beschouwingen. Hieronder vindt u de tekst zoals deze is uitgesproken door GroenLinks fractievoorzitter Jorrit Nuijens tijdens de Raadsvergadering van 14 juni.
'Dank u voorzitter. Wij danken het db en de organisatie voor de perspectiefnota, en vooral voor het feit dat de raad met nadruk nu wordt gevraagd om haar prioriteiten, in plaats van pas als er een volledige begroting voorligt. Het is zowel hoffelijk als effectief om dat nu te doen.
Hoffelijk en effectief, voorzitter, dat zijn twee woorden die dit Stadsdeelbestuur goed omschrijven. Het meest opmerkelijke aan dit Stadsdeel was het afgelopen jaar dan ook het volslagen gebrek aan sensatie. Hoezeer men ook zocht in kranten of op tv, men vond weinig tot geen explosieve headlines uit het voorheen zo roerige Stadsdeel Centrum.
Nu lijkt dit feit gezien de afgelopen jaren wellicht zo nieuw, zo wonderlijk, zo wereldschokkend dat het welhaast de indruk zou kunnen wekken dat de Maya en Nostradamus gelijk hadden toen ze voor 2012 het einde der tijden voorspelden, maar er is een veel simpeler, en veel minder beangstigend antwoord;
Dit Dagelijks Bestuur doet aan ‘’slow politics’’. Slow politics gaat niet over het tempo of de ijzerenheinig-heid waarmee men beleid de wereld in slingert, maar over het decorum en de zorgvuldigheid die men bij het maken en uitvoeren van beleid in acht neemt.
Dit Dagelijks Bestuur opereert in redelijke harmonie; met elkaar, met de raad, en met de belanghebbenden Stadsdeel. Slow politics.
Dit Dagelijks Bestuur heeft heldere politieke prioriteiten, maar geen politieke oogkleppen. Slow Politics.
Dit dagelijks bestuur doet niet aan hijgerige mediapolitiek. Dit dagelijks bestuur bestuurt. Slow politics.
Laat ons in 2012 besturen met de zorgvuldigheid, rust en communicatie van slow politics, en met de passie, de ambitie, het ritme, de finesse en de hoffelijkheid van flow politics.
Voorzitter, flow politics betekent wat GroenLinks betreft in 2012 dat je je als overheid daar inzet, waar je het meest effectief en noodzakelijk bent; dat geld voor de herijking van het welzijnsbeleid en de grote verantwoordelijkheden die op ons af komen vanuit de centrale stad. Zaken als brede schoolvorming, arbeidsparticipatie, eenzaamheidsbeleid en ouderenhuisvesting hebben daarbij onze aandacht. Het is hoffelijk en solidair deze groepen mee te nemen in de flow.
Flow politics betekent ook dat je niet alleen solidair bent met de figuurlijke fundamenten van de binnenstad, maar ook dat je aandacht besteed aan de letterlijke fundamenten; beter funderen moet dan ook blijven van GroenLinks.
Flow politics vereist een bestuur dat meeflowt met de tijdgeest en de wetenschap. Duurzaamheid is in dat kader een zware verantwoordelijkheid van overheden op alle niveau’s. Zowel het stadsdeelbeleid voor de kleinere groene daken en de visionaire inzet op warmte/koud opslag zijn dan ook veelbelovend. GroenLinks wil daarnaast net als bijvoorbeeld de VVD graag inzetten op een groenere welstandsnota. We hoeven als overheid echt niet alle zonnepanelen, dubbele beglazing, dakterrassen en al het verticaal groen zelf aan te leggen; we moeten ze wel toestaan. Dat is hoffelijk, en effectief.
Het is ook hoffelijk naar toeristen toe om ze welkom te heten in zoveel mogelijk stukken van de binnenstad, maar ook effectief om de flow van inkomsten en de druk op de openbare ruimte te spreiden.
Daarom zetten wij in op een versnelde verbetering van het Waterlooplein. Op die manier wandelt de bezoeker straks in een natuurlijke flow van een voetgangersvriendelijke Rode Loper, via de Binnen-Amstel, langs een ruimer, dynamischer, groener Waterlooplein, het Mr. Visserplein en een open, groene verbinding tussen het nu wat gesloten Wertheimpark en de Hortus Botanicus.
Door deze Groene Loper worden bezoekers hoffelijk uitgenodigd via de Plantage Middenlaan niet alleen de grachtengordel, maar ook de Plantagebuurt en de Oostelijke Binnenstad te bewonderen.
Ook de flow van het verkeer zal voor GroenLinks prioriteit blijven. Wij kijken uit naar de nota bereikbaarheid. Natuurlijk zijn er plekken waar we nu al zien dat de flow er een beetje uit is; mochten die zich lenen voor een autoluwere, verblijfsvriendelijkere inrichting, dan is mijn fractie daarvoor.
Zo zouden wij ons kunnen voorstellen dat bijvoorbeeld de Haarlemmerdijk; een succesvol winkelgebied waar het toch een dringen is van voetgangers, fietsers, vracht en doorgaand autoverkeer, gebaat zou kunnen zijn bij een autoluwere inrichting. Wij gaan ervan uit dat het dagelijks bestuur het draagvlak en de mogelijkheden in deze en andere straten blijft verkennen.
Voorzitter, GroenLinks wordt soms verweten een zweverige geitenwollensokkenpartij te zijn. Nou laat mijn fractie die kriebelsokken meestal thuis, en dus zijn de voorspellingen van het einde der tijden in 2012 ook mijn fractie een brug te ver.
Maar even hardnekkig als de geruchten over het naderende einde der tijden zijn de voorspellingen over het naderende einde van het Stadsdeel in 2014. Ook daar, voorzitter, laat onze fractie de kriebelsokken thuis en zien we nog allerlei mogelijkheden.
Overigens is de hardvochtige en ondoordachtige manier waarop dit kabinet zich ongevraagd met de bestuurlijke inrichting van onze Stad bemoeit nadrukkelijk geen voorbeeld van hoffelijkheid, laat staan van slow of flow politics.
Voorzitter, GroenLinks maakt zich niet ongerust over het einde der tijden, of het zogenaamde einde van het Stadsdeel.
Maar, voorzitter, laat ons toch besturen, alsof het echt onze laatste dagen zijn! Met de zorgvuldigheid en communicatie van slow politics, en met de passie, de ambitie, het ritme, de finesse en de hoffelijkheid van flow politics.'