Tijdens de raadvergadering van 2 november 2006 zijn de algemene en financiele beschouwingen uitgesproken. Hieronder vind u de tekst van de algemene beschouwingen.

Bijdrage Fjodor Molenaar (GroenLinks) aan de Algemene beschouwingen

Raadvergadering Stadsdeel Amsterdam-Centrum

2 november 2006

Vandaag twee jaar geleden stond ik op dit moment met mijn vrienden, twee deksels en een fluitje op de Dam. Het was een hels lawaai. Theo Van Gogh was vermoord. Het was een moord met een grotere impact dan wij konden voorzien. Stadsdeelbestuurders speelden daarna een cruciale rol bij het wegnemen van wantrouwen en het kanaliseren van de onrust. Wij Amsterdammers was geboren.

Vandaag staan diezelfde stadsdelen op het spel. Remkes wil wijkwethouders. Centrum hád wijkwethouders, tot 2002. Die deden de binnenstad er op een achternamiddag bij. Bewoners konden nergens terecht, ambtenaren hadden de macht. Gecontroleerd werden ze niet echt, laat staan democratisch. Stadsdelen een hindermacht? Kom nou. Hoewel veel Amsterdammers sceptisch zijn, een belangrijk onderdeel van het stadsbestuur. En het alternatief stemt nog minder vrolijk. En ja, soms ook politiek tegenspel: de strijd om verschillende belangen.

In Van Ongeduld naar Actie schuilt het gevaar van een geleidelijke herschikking van de verhoudingen tussen stadsdelen en centrale stad. Doorzettingsmacht heeft de centrale stad nu ook al. Enkele cruciale stadsbrede thema’s zonder vetorecht ok, maar dan wel met de garantie dat hierbij een stadsdeel niet onevenredig wordt getroffen. Voorstellen voor een vergaand mandaat voor het portefeuillehouders-overleg, waar je als deelraden maar moet afwachten wat eruit rolt, vinden wij nix. Of de deelraden daar maar even voor willen tekenen? Zo’n model is onwerkbaar, onnodig en Amsterdam onwaardig.

Goed, de begroting. Voor GL is meebesturen in dit stadsdeel nieuw. Wennen dus. Voorzichtig starten, positieve punten. De gezamenlijke doelen van de coalitie in het oog hebben, het dualisme behouden. Met de rest van de raad graag samenwerken. Een constructieve opstelling, die het voor allen mogelijk maakt dualistisch en in wisselende samenwerkingen te opereren.

Het MaatPAK verdient lof als eerte versie van het meetbare PAK. Hoewel er een spagaat zit in erop ‘afgerekend’ willen worden en het als ‘groeidocument’ te willen zien, denk ik dat DB en ambtenaren een grote klus geklaard hebben. We zijn enorm ambitieus, en die ambitie is al terug te vinden in de concrete doelstellingen uit het MaatPAK.

Toch ontbreken er vertalingen, en ligt de lat soms niet hoog genoeg. Ik noem de coördinatieportefeuilles, beleidsontwikkeling met bewoners, formulierenbrigade, diversitetsbeleid, de aanleg van fietsroutes en stallingen. De coalitie wil het DB graag aanvullingen meegeven voor de tweede versie van het MaatPAK, en legt een nieuw raadsbesluit voor. En voor alle duidelijkheid: het PAK blijft het politieke akkoord en in die zin het basisdocument van deze coalitie.

Wij willen het bestuur en de ambtenaren nadrukkelijk bedanken voor alle werk en aangeleverde informatie. De brieven aan de diverse cie’s, de schriftelijke en mondelinge hulp bij het doorgronden van de begroting, het overzicht met de vertaalde wensenlijstjes dat laat zien dat vrijwel alles daarvan in deze begroting is vertaald, en voor het eerst zowaar een overzicht aan posterioriteiten. Zo veel informatie is nog niet eerder vertoond in de deelraad.

Dan de inhoud, waarover in het algemeen grote tevredenheid. Deze begroting is duidelijk van nieuwe snit. Wij herkennen er in terug dat er een coalitie zit waarvan GL deel uitmaakt. Groener en socialer. Onze top 10:

1. De nieuwe bestuursstijl, uitgaande van toegevoegde waarde van betrokken burgers bij beleidsvorming en -uitvoering; burgers die ervaren dat hun inzet wat oplevert. Nieuwe, interactieve vormen. Communicatie gericht op samenwerking. Dit punt behoeft, wat ons betreft, constante aandacht.

2. Een stijl die ook gaat over onderlinge omgangsvormen en cultuur, en over structuur. Bij de Regeling op de Werkwijze, de financiele beheersverordening en de discussie over art 19 WRO zulllen wij daarover nieuwe afspraken met elkaar maken. Daar moet de nieuwe bestuursstijl vlees worden.

3. Groenbeleid dat de binnenstedelijke biotoop, plant en dier, respecteert. Het GroenActiePlan kan in 10 jaar worden uitgevoerd, aangevuld met voorstellen van diverse fracties, zodat burgers en bezoekers het Centrum ervaren als een mooie en groen ingerichte binnenstad. Daarvoor moet meerjarig geld worden vrijgemaakt.

4. Lucht- en klimaatbeleid: de noodzaak van ’n veel grotere inspanning staat gelukkig weer hoog op de politieke agenda. Meer belasting van vuile motoren, de ecologische voetafdruk verkleinen, bijdragen aan duurzaamheid, schone energie en besparing, en voorlichting. Wij doen enkele concrete voorstellen om daarin als stadsdeel concrete stappen te zetten.

5. Het onderzoek naar een verdergaand autovrij stadshart in 2007 biedt kans voor een nieuw beleid met de komst van de NZlijn. Bereikbaarheid krijgt ‘n geheel nieuwe dimensie. De Adviesgroep Bereikbaarheid kan daarbij van grote dienst zijn. Ook over alternatieve vormen van vervoer, die nog wat onderbelicht zijn gebleven.

6. De inhaalslag openbare ruimte, PvA Onderhoudsstrategie, Hoofdnet Fiets vervolmaken, Kindlinten, aanpak van blackspots. Ook noem ik de laatste brief van de portefeuillehouder aan de cie ORV. Er is duidelijk geluisterd naar de wensen van de commissie, er is wat mee gedaan!

7. Op de valreep loodst het kabinet de huurliberalisering door de Kamer. Vanaf januari zijn nieuwe huurders vogelvrij. Alle creativiteit moet worden aangewend om de diversiteit en betaalbaarheid voor bewoners en functies in het Centrum te behouden. Daarvoor doen wij enkele voorstellen – en naar ik vernomen heb andere fracties ook.

8. De inventarisatie van lege kantoren en een plan van aanpak om die te vullen met nieuwe culturele, creatieve en kleinschalige bedrijvigheid, aangevuld met woningen of vice versa. Wij popelen van ongeduld om de kantorenloods in de binnenstad aan het werk te zetten!

9. Een actief aanschrijvingsbeleid met onteigening als sluitstuk. Wij geven het DB hierbij een lijst met panden die daar wat ons betreft voor in aanmerking komen. Wij nodigen Stadsherstel uit, ter ere van hun 50-jarig bestaan, om de renovatie daarvan op zich te nemen. Naar wijlen Geurt Brinkgreve zien wij overigens graag een plek vernoemd.

10. Geen overvolle tribunes ditmaal bij de cie Welzijn, geen woedende wijkcentra of andere wegbezuinigde instellingen. Maar wel een intensivering van het anti-armoedebeleid, een interessant debat over de WMO, en tevredenheid over de toezeggingen die worden gedaan. Kan de nieuw ingeslagen weg treffender worden geillustreerd?

Maar: Het DB heeft gebruik kunnen maken van enkele meevallers, die voor 2007 incidenteel veel ruimte opleveren. Om het PAK uit te kunnen voeren zal er meer financiële ruimte moeten komen, en is meer zicht nodig op de meerjarige programfinanciering. Bij de voorjaarsnota willen we bekijken hoe doelstellingen en akties gerealiseerd kunnen worden. Oud voor nieuw. De coalitie vraagt het DB bij de voorjaarsnota met voorstellen te komen.

Over onze moties en amendementen. We doen onze traditie eer aan: het zijn er dit keer zo’n 25. De raad is immers niet de stempelmachine van het Dagelijks Bestuur, maar dient diens voorstellen te wegen en vervolmaken. Ik volsta hier met de opmerking dat onze voorstellen hierbij zijn ingediend. Wij vragen vanavond niet om stemming, maar wachten graag het preadvies van het DB en de discussie in de commissies af.

Dank voor uw aandacht.