Stapsgewijs verbeteren Haarlemmerstaat en- Dijk

GroenLinks heeft een aantal voorstellen gelanceerd om te zorgen voor een betere bereikbaarheid en grotere verkeersveiligheid van de Haarlemmerstraat en –dijk. De voorstellen worden gesteund door de PvdA.
Artist Impression: Kim Kool

 

Mede door het feit dat het laden en lossen voor winkels op de rijbaan plaatsvindt, staan auto’s vaak stil in de straat, en komen fietsers in de knel. Om van de straat een straat te maken die voor auto’s goed toegankelijk is, waar je als consument lekker en rustig kunt lopen, en als fietser veilig doorheen kunt fietsen, zijn een aantal oplossingsrichtingen voorgesteld, zoals het verbeteren van de fietsroute op de Haarlemmer Houttuinen om de drukte in de Haarlemmerstraat wat te beperken.

Ook het verplaatsen van parkeerplaatsen van de al te krappe stoep naar garages in de buurt kan helpen: dan kunnen op de trottoirs her en der laad- en loshavens gemaakt worden, waardoor de rijbaan vrij blijft voor rijdend verkeer. Op de laad- en loshavens zou ook de automobilist dan kort kunnen parkeren, om iets in te laden, of een snelle boodschap te doen. Mocht het nodig blijken, dan kan er zelfs voor gekozen worden om in de avond en nacht de stoepen wel te gebruiken voor bewonersparkeren. Zo wordt de straat toegankelijker voor alle verkeerssoorten, veiliger voor fietsers en voetgangers, bereikbaarder voor consumenten te voet, per fiets of met de auto, en een prettiger straat om in te flaneren en te winkelen.

Het dagelijks bestuur deelde de probleemanalyse van GroenLinks en PvdA en gaat de komende maanden in gesprek met bewoners, ondernemers en sleutelfiguren in de buurt over hoe de straat stapsgewijs prettiger, economisch vitaler, en veiliger te maken.